Millainen on botox-hoito?

Millainen on botox-hoito?

Botuliinitoksiini- eli botox-nimisten hoitojen määrä kasvaa vuosi vuodelta. Hoitoa käytetään sekä esteettisiin tarkoituksiin – kuten kasvojen ryppyjen silottaminen – että myös muun muassa voimakkaiden lihasjännitysten laukaisuun sekä esimerkiksi CP-vammaan liittyvän jäykkyyden hoitoon. Tässä oppaassa keskitymme kuitenkin enimmäkseen hoidon esteettisiin hyötyihin.

Varaa aika

Botox lyhyesti

Botuliini on terveydenhuollon ammattilaisen tekemä erittäin turvallinen sekä hyvin siedetty kauneushoito. Botuliinit ovat ryhmä toiminnollisesti ja rakenteellisesti samankaltaisia hermomyrkkyjä. Näitä myrkkyjä tuottavat tietyt Clostridium-bakteerit. Botuliineja on olemassa useita ja niiden myrkyllisyydet poikkeavat toisistaan. Niin sairauksien hoidossa kuin esteettisissäkin hoidoissa käytettävät botox-lääkemäärät ovat kuitenkin äärimmäisen pieniä.

Erilaisia terapeuttisia tai kosmeettisia botuliinivalmisteita voidaan myydä eri maissa eri kauppanimillä. Botox on niistä yksi tunnettu kauppanimi.Esteettisissä hoidoissa lääkettä käytetään muun muassa pistoksina kasvolihaksiin halvaannuttamaan kasvolihaksia ja estämään näin ilmeiden tuottamisen edistämää ihoryppyjen muodostumista. Pistosten määrä riippuu hoidettavasta alueesta.

Botoxin käyttötarkoitukset

Botoxin käyttötarkoitukset

Botoxilla on esteettisenä hoitona monia käyttötarkoituksia. Sitä voidaan käyttää muun muassa:

Poistamaan ryppyjä: esimerkiksi botox otsaan hoitaa silmien välistä sibeliusjuonnetta.
Huulten suurentamiseen: huulten reunoja voidaan kääntää ylähuulessa ylöspäin tai alahuulessa alaspäin. Botox-huulet näyttävät tällöin suuremmilta ja niiden linja korostuu.
Terveemmän ja tasaisemman ihon saamiseksi: hoidolla voidaan saada tasaisempi iho ja nuorekkaampi ilme. Myös kaulan ja dekoltee-alueen silotus onnistuu.
Kapeampien alakasvojen saamiseen: Hoidossa lääkeaine ruiskutetaan leukaperien lihasten paksuun kohtaan. Kun lihakset rentoutuvat, ne samalla myös pienenevät.
Piirteiden kohottamiseen: esimerkiksi kulmakarvoja voidaan kohottaa tämän hoidon avulla.
Kasvojen ikämuutosten ennaltaehkäisemiseen: Botoxia voi käyttää esimerkiksi ryppyjen hoitamisen sijaan niiden ennaltaehkäisyyn.
Leukalinjan tiukentamiseen: alakasvojen velttous vähenee. Tämä hoitomuoto sopii etenkin lievään ongelmaan.

Varaa aika

Lääkkeen valmistus

Botuliini on hermomyrkky, mutta kuten muidenkin kemiallisten yhdisteiden kohdalla, botuliinin tapauksessa määrä tekee myrkyn. Moni saattaakin pelästyä hermomyrkky-sanaa, mutta sille ei ole syytä. Esimerkiksi alkoholikin on hermomyrkky, jota voidaan silti nauttia, kunhan määrät pysyvät pieninä. Botuliini on alkoholin tapaan vaarallista, jos sitä joutuu kehoon liikaa. Jos suoneen ruiskutetaan tuhansia yksiköitä botuliinia, myrkyttää aine kehoa. Botox-hoidoissa määrä on tietenkin selvästi pienempi. Neurologisia sairauksia hoidetaan pistämällä kehoon 20–400 yksikköä botoxia per kerta. Esimerkiksi Juonteita oikaistessa sitä ruiskutetaan lihakseen yleensä 20–50 yksikköä.

Botuliini-lääkettä valmistetaan erittäin ammattitaitoisesti laboratorio-oloissa. Se tapahtuu puhdistamalla Clostridium botulinum -nimisen bakteerin tuottama proteiini.

Turvalliset hoidot

Reseptilääkkeenä Botoxia koskevat lääkelait ja -asetukset. Hoitoja saavat myös tehdä vain lääkäri tai lääkärin valvonnan alla toimiva sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö. Lisäksi laillistetuilla terveydenhuollon ammattihenkilölläkin on oltava suoritettuna nimenomaan botuliinitoksiinin pistämistä varten saatu koulutus. Valvira kieltää siten botox-hoitojen antamisen myös esimerkiksi sellaisissa kauneushoitoloissa, joissa ei ole lääkäriä saatavilla.

Moni saattaa myös sekoittaa mielessään Botoxin täyteaineeseen. Täyteaineita voi nimittäin pistää periaatteessa kuka vain ja missä vain. Tämän vuoksi hoitoja antavalla henkilöllä, jolla ei ole terveydenhuollon koulutusta ei myöskään voi olla potilasvakuutusta ongelmien varalta. Botox on siis potilaan kannalta huomattavasti täyteaineita turvallisempi vaihtoehto.

Botox-hoidon tulokset

Botox-hoidon tulokset tulevat näkyviin yleensä hyvin nopeasti ja kestävät vähintään kuukausia. Nämä asiat vaihtelevat kuitenkin hieman monen eri asian vuoksi.

Tulosten ilmaantuminen ja kesto

Hoidon lihaksia lamaannuttava tulos on näkyvillä usein noin 3 vuorokauden kuluttua pistoksesta. Parhaimmillaan se kuitenkin on kahden viikon päästä toimenpiteestä.Hoidon kesto on melko pitkä. Hoidon tulos säilyy iholla noin 3-6 kuukautta. Tulokset voivat näkyä jopa vuoden ajan, jos aineenvaihdunta on hidas. Lisäksi, jos hoitoja tehdään useita kertoja, tottuvat lihakset lepotilaan ja tulos säilyy pidempään kuin ensimmäisellä hoitokerralla. Tulosten kesto vaihtelee lisäksi myös hoidon mukaan. Kasvojen kavennuksen yhteydessä hoitotulos säilyy hyvänä normaalia pidemmän ajan; noin 6-18 kuukautta. Parhaat tulokset saavutetaan tekemällä hoito 2-3 kertaa 3 kuukauden välein. Halutun lopputuloksen saavuttaessa ylläpitoon riittää 1-2 toimenpidettä vuodessa. Kasvojen kavennuksen hoidon teho myös alkaa myöhemmin kuin muiden botox-hoitojen yhteydessä, sillä tuloksen näkee selvästi vasta kuuden viikon kuluttua hoidosta. Maksimissaan erilaisten botuliinihoidon tulokset voivat kestää kaksi vuotta. Tulokset eivät kuitenkaan koskaan ole pysyviä.

Ovatko tulokset luonnollisen näköisiä?

Moni saattaa kuitenkin pelätä, että hoidon tulokset ovat liian käsitellyn näköisiä. Niin ei ole, jos hoito on tehty oikein ammattilaisen toimesta. Esimerkiksi Botox-huulet eivät näytä epäluonnollisilta, vaikka monet niin luulevat. Botox Lip Flip esimerkiksi tarjoaa erittäin luonnollisen, naisellinen ja tyylikkään lopputuloksen. Botox Lip Flip onkin loistava vaihtoehto täyteainehoidolle.Ulkopuoliset voivat silti arvata erilaisissa hoidoissa käymisen vaikkapa aiempaa freesimmän ilmeen, täyteläisempien huulien tai poistuneiden ryppyjen vuoksi.

Saako tuloksia ennaltaehkäisevästi?

Mikäli hoidot aloittaa ennalta ehkäisevästi jo ennen ryppyjen muodostumista, ei ryppyjä välttämättä muodostu lainkaan. Tämä ei kuitenkaan ole kovin yleistä etenkään Suomessa.

Häviävätkö tulokset?

Hoidon tulokset kestävät vaihtelevan ajan. Kun hoidon teho vähitellen häviää, mitään yhtäkkistä rupsahtamista ei kuitenkaan tapahdu. Kun botuliini hajoaa ja poistuu, lihasten aktiivisuus palautuu. Tällöin iho alkaa näyttää samalta kuin ennen hoitoa.

Botox - hyödyt ja haitat

Kaikilla lääkkeillä on hyvät ja huonot puolensa, kuten sivuvaikutuksensa. Tämän hoitomuodon sivuvaikutukset ovat kuitenkin lyhytaikaisia ja pieniä.

Botoxin haittapuolet

Hoidon haittoihin voi kuulua etenkin se, että jos botox-injektio ei osu kohdalleen, voi hoito rentouttaa tilapäisesti viereisiäkin lihaksia. Esimerkiksi botox otsaan voi väärään kohtaan ruiskuttaessa ryppyjen oikenemisen sijaan aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen sen vuoksi, että väärät lihakset lamautuvat.

Muitakin sivuvaikutuksia voi olla. Esimerkiksi otsaa hoidettaessa asiakkaista 1-5 prosentilla yläluomi tai kulmakarva laskeutuvat hieman. Oire menee kuitenkin yleensä ohi parin viikon kuluessa. Ohimeneviä sivuvaikutuksia voivat olla myös mustelmat, lievä punoitus, turvotus ja aristus. Oireet häviävät yleensä vain muutamassa päivässä. Muitakin oireita voi olla riippuen siitä mihin pistos on annettu. Esimerkiksi silmäluomiin tai kasvoihin annettava botox-injektio voi aiheuttaa muun muassa tavallista runsaamman kyynelvuodon ja ärsytyksen, ja niskaan tai hartioihin annettavat taas muun muassa niskan lihasheikkoutta.

Neulanpistot voivat myös saada yskänrokosta puhkeamaan uudelleen, jos olet kärsinyt sen aiemmin. Pistoskohdassa voi myös esiintyä kipua ja pistoksen jälkeen voi olla jopa kuumetta ja flunssan kaltaisia oireita.

Botoxin hyödyt

Hoidon hyötyihin kuuluvat etenkin se, että ne sopivat monille, ovat hyvin siedettyjä ja tulokset kestävät vähintään kuukausia.

Hoitojen lopettamisesta ei myöskään aiheudu rupsahtamista, vaan ainoastaan kasvojen piirteiden palautuminen normaaliksi. Ilme on siis luonnollinen niin hoitojen vaikuttaessa kuin sen jälkeenkin kun hoidon vaikutus on jo lakannut.

Tulokset näkyvät myös yleensä hyvin nopeasti ja koko toimenpide on melko kivuton ja nopea. Hoidon hyviin puoliin kuuluu myös sen turvallisuus. Botox-hoitoja antavat vain terveydenhoidon ammattilaiset tarkan valvonnan.

Kenelle botox-hoito sopii

Kenelle botox-hoito sopii

Botuliinitoksiini-hoidot sopivat monille ja ovat hyvin siedettyjä. Hoitoa ei kuitenkaan tehdä esimerkiksi silloin, jos potilaalla on jokin lihassairaus, eikä myöskään raskauden ja imetyksen aikana. Hoitoa ei myöskään sovi myöskään kanamuna-allergikoille, sillä Botoxin sisältämä proteiini on samaa kuin kananmunan valkuaisessa.

Varaa aika

Kuinka suuri on botox hinta?

Botox hinta voi tietenkin vaihdella hoitopaikan mukaan. Hinnat alkavat usein 200 eurosta, mutta etenkin useamman alueen hoidot, dekolteen hoidot tai kasvojen kavennus voivat maksaa useita satoja euroja. Huomioi myös, että osa hoidoista voi vaatia parhaan lopputuloksen saamiseksi mahdollisia lisähoitoja tietyn ajan päästä. Ne taas kasvattavat hintaa entisestään.

Yhteenveto: Botox

Yhteenveto: Botox

Botox-hoito on erittäin monille sopiva ja luonnollisen tuloksen antava hoitomuoto. Sillä on myös hyvin vähän haittapuolia. Niitä ovatkin lähinnä sivuvaikutukset, jotka nekin yleensä menevät ohi muutamassa päivässä. Terveydenhuollon ammattilaisten suorittamat botuliinitoksiini-hoidot ovat siis loistava vaihtoehto esteettisistä hoidoista kiinnostuneille. Jos olet kiinnostunut hoidoista, Kauneushoitola Salo auttaa sinut alkuun.